拍拖好去處- 參觀香港本地手工啤酒廠 (黃竹坑少爺啤酒廠 Young Master brewery)

有飲開香港本地手工啤酒,相信你一定對「少爺啤」young master beer 會好熟悉,佢曾經獲得香港自釀啤酒節冠軍。知道佢地嘅啤酒廠去年由鴨脷洲搬到黃竹坑,成為全港其中一間最大嘅craft beer 手工啤酒廠,仲可以有啤酒廠導賞團(brewery tour) 供大家報名參觀!今個星期終於有時間去喇!

由黃竹坑地鐵站步行5分鐘就到,很方便。一進大門,就覺得眼前一亮,跟平日啤酒樽上的包裝紙同樣地懷舊有本土特色,所有擺設都很細緻。img_3944

工作人員講解那幾台大大的德國入口的自動機器運作,工廠機器都是自動化,比我想像的本地啤規模要大得多,由萃取麥芽成分到發酵前都只需要幾小時,完成整個發酵過程,都只是幾星期!img_7402img_7397

科技先進嘅配合,令少爺啤有更大嘅空間釀製不同嘅節日限定啤酒和研製更多特別口味!例如我最喜歡的酸啤sour beer, 都是少爺啤嘅強項,佢地生產了多款有特式嘅口味,在買之前,都可在那兒試一試。
img_4066

我自己最鍾意嘅係茶餐廳鹹檸啤同熱情酸啤。

 

 

 

 

少爺啤酒廠更有舊酒箱釀啤酒,這方法跟傳統釀紅酒嘅方法類似,可令木桶嘅香味浸到啤酒裡,相信這是香港市場極之少有嘅精製啤酒方法。

因為牌照問題,現在導賞團不再包含beer tasting 環節,但可獲得一隻酒杯或一件tee恤作紀念品。

大家亦可以較平嘅價錢購買個別樽裝味道嘅手工啤。

需要留意嘅係參觀前要報名預約。

地址:英基工業中心 G/F,黃竹坑路53號
費用: HKD100 /每人
預約: 電話 2783 8907 或電郵 info@youngmasterales.com

網址: http://www.youngmasterales.com/

其他拍拖好去處: 拍拖好去處- 西營盤的隱世中式cafe ( Mr. S.Y. PUNTI)

 

2 thoughts on “拍拖好去處- 參觀香港本地手工啤酒廠 (黃竹坑少爺啤酒廠 Young Master brewery)

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: