【甘草黑豆水功效- 親身實證分享】真的去水腫、瘦身、美肌、除便秘?

媽媽成日話我女仔之家咁殘,又成日嗌攰、又水腫加埋冇廁所去(最誇張可以一星期得一次),要好好調理改善一下,咪知再老d唔知點算!最近在Facebook 上面睇左d 文章,據說日本韓國好多女士連續飲黑豆水一個月,可以瘦身幾公斤喎!所以姑且試一試啦!(最重要係媽媽肯好有愛心地每日煲)

黑豆甘草水功效多

如果你google 一下,都會有海量文章分享黑豆水好處,例如清肝、補腎、烏髮、降膽固醇、降血糖、抗衰老,清血管、滋潤皮膚、幫助排便⋯而甘草則是「國老之藥」,可益氣補中、祛痰止咳、解痛、止痛、緩和藥性等。

黑豆加埋甘草仲犀利,能解百毒, 功效如下:

1. 養肝

2. 去毒(包括中藥和西藥的藥毒)

3. 利濕(利尿)

4. 活血氣

5. 治療皮膚病

總而言之,日日飲就好有益咁啦!

黑豆水煮法簡單

其實,如果好複雜嘅話,媽媽都唔會肯持之以恆咁每日為我準備嘅。方法真係好簡單。

首先,一次過炒豆

用清水稍稍清洗掉黑豆上嘅灰麈,瀝乾,不要過度清洗,黑豆皮會脫落。白鑊將黑豆放入(不放油),用中小火慢慢炒乾,炒到豆皮裂開,有酥脆感,豆香出來,無豆子的生味就好了 ( 約 30 – 40分鐘 )。 ( 一定要炒熟!咪知會肚痛!)

放涼後,放入罐中保存,每次取適當份量泡水即可。

如何煲黑豆甘草水

  1. 不鏽鋼鍋中注入2000cc的水,再加入黑豆的水,開大火,將水煮沸

2. 再投入甘草二兩於燜煮的黑豆中,煲滾

3. 倒入燜燒杯煮焗

4. 第二天早上開始,每一餐之前,就飲一杯甘草黑豆水!想飽肚及攝取更多黑豆營養,更可連黑豆一同食用!

聽講⋯每天喝滿三大杯(共2000CC)黑豆水,最好是飯前飲用,連續一個月,就可以看到體型和皮膚明顯的變化!

飲甘草黑豆水兩星期後的感受

我連續兩星期、每日早晚餐前飲甘草黑豆水(雖然大多文章都說要三餐前都要飲,但我午餐沒有飲),老實說,我沒有量度膽固醇,怎知道有沒有降低?也沒有覺得自己靚左瘦左(慘⋯⋯⋯)。好消息是,便便⋯真的神奇地好了很多!我現在每日都定時有便意,宿便都消除了很多。現在不再肚谷谷,的確感覺輕盈了點,好像水腫真的少了點。

待我再多飲一陣子,再update 大家吧!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s