香港拍拖好去處- 元朗南生圍散散步

元朗南生圍拍拖好去處

天氣涼快,最好不過跟另一半到郊外談談情,總比困在商場被物慾所污染好。

南生圍真的美,ig女神影相必到啦!要影芒草,其實不需要去大東山咁辛苦,行平路去南生圍都很多。

香港唯一剩下的潢水渡

在山貝河碼頭上船,可緊拖著另一半坐下船仔,都好浪漫!(備註:大概1分鐘,每人港幣6元)

甜入心的山水豆腐花

落船多行幾步,就會見到小食檔,有豆腐花、燒賣等小食賣,跟心愛的坐在懷舊木檯木櫈,你一啖我一啖,平平地又甜絲絲,開心過捱麥記啦!

TVB最強外景木橋

剛剛重建完的「婚紗橋」(又稱「走佬橋」或「情人橋」),係必到check-in 位置,有耐性嘅可以排隊影下相,冇時間都可以好似我咁,企高影下湖水倒影。

漂亮日落

沿著河邊行,可以靜靜看著鳥羣歸巢,在天空飛翔,伴著滿天金黃的彩霞,我地都忍不住停下腳步,欣賞一下。

如何去南生圍?

從元朗西鐵站G1出口,經過車場、天后古廟步,沿元朗舊墟路再到山貝路,行大概15分鐘,就到南生圍。

小小提示

  1. 要留意日落時間,因為行番出市中心要一段時間,入黑後南生圍比較少人同少街燈,比較難找的士,所以最好預留時間出市中心。
  2. 元朗有很多gobee bike, 沿著河邊行,都要起碼個多小時,若果租架單車會舒服得多!

有時候,到郊外慢步,享受大自然風景,的確會令人更珍惜所擁有的「簡單美」。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s